Tři otázky pro Úřad vlády České republiky ke kampani Česko informuje

22.9.2024

Nedávno se na sítích i ve veřejném prostoru objevila kampaň Česko informuje s hlavním sdělením o tom, že „Míst v dětských skupinách je dostatek“. Tohle tvrzení Vlády nás ve Sto skupinách dost překvapilo. Pokud je míst v dětských skupinách dostatek, tak kam přesně máme poslat stovky (!) rodičů na čekačkách jen v našich dětských skupinách?

Rád bych tímto jménem Sto skupin požádal Úřad vlády, který kampaň platí, o odpovědi na tři otázky:

  1. Na jakých datech se zakládá tvrzení o dostatku míst v dětských skupinách?
  2. Jaký je cíl této kampaně?
  3. Proč mají profily kampaně zablokované komentáře a nereagují na dotazy veřejnosti?

Z našeho pohledu je kampaň buď naprosto odtržená od reality, nebo rovnou založená na lži, a rozhodně nedělá dobrou službu předškolní péči a vzdělávání v Česku. Rád bych se ale držel Hanlonovy břitvy a nepředpokládal zlou vůli tam, kde může jít jen o nepochopení nebo neschopnost. Proto se ptám: Jaký je cíl kampaně? Na jakých datech stojí? A proč není možné zeptat se přímo autorů na profilech Česko informuje?

Rovnou přidám základní informace k tématu, které jsou důležité pro kontext:

Data o dostupnosti školek a dětských skupin

Je to s nimi složité. Centrální evidence neexistuje. MŠMT každoročně zveřejňuje počet přihlášek do mateřských škol i počet odmítnutí, ale tahle data jsou dost nepřesná, protože rodiče se často hlásí do více než jedné školky. Jsou tu ale informace, o které se opřít dá:

  • Mateřské školy vloni odmítly cca 50 000 žádostí o zápis (Klára Šimáčková Laurenčíková, Zmocněnkyně vlády pro lidská práva)
  • Jen ve Středočeském kraji odmítly mateřské školy  7 205 žádostí o zápis (Ekonomické dopady nepřijetí dětí do MŠ, 2023)
  • 57 % rodičů nemá žádné nebo jen nárazové hlídání (Mumdoo report, 2024) 
  • „Nedostatek finančně dostupných předškolních zařízení omezuje již druhou generaci v řadě v plánování rodičovství a při slaďování rodičovství s pracovní kariérou.“ (NERV, 2023)

Největší problém ale není v datech. Je v tom, že kvůli nedostatku školek a dětských skupin se rodiče často ani nemají kam hlásit a proto se ani do žádné statistiky nedostanou. Cíl EU pro zapojení dětí mladších 3 let do předškolní péče a vzdělávání je 45 % populačního ročníku a Česko je zatím pouze na 6 %! (zdroj). Takže ne. Míst ve školkách a dětských skupinách u nás definitivně není dostatek.

Jen ve školičkách Sto skupin máme 780 dětí na čekačce

Požádal jsem naše oblastní manažery, aby mi napsali, jak na tom jsou naše školičky. Tady je našich pět školiček s největším převisem:

  • Praha 8, DOCK – 320 dětí na čekačce
  • Praha, Botič – 210 dětí na čekačce
  • Praha, Želivského – 100 dětí na čekačce
  • Barrandov – 36 dětí na čekačce
  • Měcholupy – 29 dětí na čekačce

A tak bych mohl pokračovat dál. Jediná školička ve které teď máme místa je v Kralupech, kde jsme otevřeli teprve před pár týdny.

O kampani Česko informuje

Česko informuje je kampaň Úřadu vlády za 21 000 000 Kč (!) s účelem informovat obyvatele o novinkách a změnách. Spuštěna byla v červnu 2023 (viz tady) a letos v srpnu získala dalších 13 milionů. Její celkový rozpočet se vyšplhá cca na 50 milionů korun (viz tady).

Kampaň dřív řešila i další témata, ale spíš informativně. Na zprávě o tom, že „eRecept vám ušetří cestu k lékaři není moc co ověřovat“. U dětských skupin je to jinak. Kampaň tvrdí, že dětských skupin je dostatek. A takové tvrzení by myslím bylo fér podložit fakty.

Tři žádosti pro Úřad vlády České republiky

Slyšel jsem, že odbor, pod který na MPSV dětské skupiny spadají, se o kampani dozvěděl až po jejím vypuštění. Nikdo ji s nimi nekonzultoval. A když se zástupci odboru zeptali tiskového oddělení jak je možné, že takovou kampaň schválili, odpověď byla „To je prostě marketing.“

Rád bych věřil tomu, že to tak nebylo. Že to je jen fáma. Ale i tak bych rád požádal Úřad vlády o tři věci:

  1. Pokud se kampaň zakládá na datech, zveřejněte je prosím.
  2. Pokud tvrzení o dostatku míst v dětských skupinách není podložené daty, okamžitě kampaň přerušte.
  3. Další informace o dětských skupinách konzultujte s Odborem rodinné politiky a ochrany práv dětí na MPSV, který má dětské skupiny na starosti

Jak píše Inka, naše šéfka marketingu: „Ve většině našich dětských skupin v Praze jsme už museli vypnout přihlášky alespoň na půl roku. Máme desítky i stovky lidí na čekačkách a volají další. V době zápisů je to třeba 30 lidí denně. To už nešlo v provozu školiček udržet. A pak si přečtu post z kampaně za 50 mil., že je všechno v pohodě a míst v dětských skupinách je dostatek. Nečekáme díky za naši činnost, jen prosím nelžete. Je to neúcta k dobré práci mnoha lidí: v předškolní péči a vzdělávání, v nezisku i na ministerstvech.“

Krásný den!

🌷

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z. s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články