Footshop může jako první firma využít celou síť školiček Sto skupin

17.10.2024
Jindra Fialka (Sto skupin), Mariana Sládková a Peter Hajduček (Footshop) s rámcovou smlouvou o spolupráci, která garantuje zaměstnancům Footshopu místa ve školičkách Sto skupin

Nedostatek školek v Česku je velký problém i pro firmy. Z reportu Flexibilní práce (Mumdoo, 2024) vychází, že 93 % rodičů (!) dětí pod 4 roky by si přálo vrátit se zpět do práce, ale jen 45 % z nich skutečně pracuje. Ostatní nemůžou. Nejsou místa ve školkách a dětských skupinách ani dostupné hlídání.

Tuhle situaci zná Peter Hajduček, CEO Footshopu, i osobně. Firma sídlí v Karlíně, Peter s rodinou se v létě stěhovali do Libně, a školky nejsou ani tam, ani tam. Proto se nám ozval. Nakonec jsme se domluvili na rámcové spolupráci Footshopu a Sto skupin, a Peter tak vyřešil problém s hledáním kvalitní školičky pro svou dceru a zároveň i pro celý Footshop jednou ranou.

Tady je krátký rozhovor o tom, proč se s námi do spolupráce pustil, a jak o tom ve Footshopu uvažovali:

Peter Hajduček o firemní školce

Proč jste se s námi domluvili na spolupráci Footshop & Sto skupin?

S nápadom prišla naša HR manažérka Mariana. Generačne sa posúvame. Keď som firmu pred 13 rokmi založil, boli sme kolektív vysokoškolákov. A dnes máme mnoho mladých rodičov s deťmi v predškolskom veku. Sledovanie dochádzky a povrchné pravidlá sme postupne vymenili za zodpovednosť za ciele a výsledky. A v tomto kontexte je v záujme firmy pomôcť aj kolegom s malými deťmi vytvoriť si systém umožňujúci vysoký výkon v kombinácii s ich rodinnou situáciou.

Co si od toho slibujete? Jak by vypadal úspěch?

Sľubujem si od toho, že naši kolegovia budu menej času tráviť rodinným projektovým manažmentom a ostane im viac priestoru pre seba, pre rodinu a aj pre firmu.

A co očekáváte od spolupráce s námi?

Výhodou je, že plne zodpovedáte za chod školky, za pedagogickú prípravu, za rozvoj detí. My by sme na to samozrejme pri našej vlastnej činnosti nemali kapacitu ani vedomosti. Dávame vám do rúk to najvzácnejšie čo máme a očakávame, že k tomu pristúpite s plnou zodpovednosťou. A sem-tam fotky našich detí pre potešenie v náročnom pracovnom dni :)

Vďaka spolupráci Footshopu a Sto skupín získajú naši zamestnanci viac času na seba, na rodinu a napokon aj na prácu.

Jak vypadala interní diskuse? Jaké byly důvody pro a proti?

Hlavná diskusia sa točila okolo toho koľko ľudí školku využije. Ak by sme mali vo firme len jedného rodiča, nešli by sme do toho. Snažíme sa prinášať benefity tam, kde ich využije čo najviac ľudí a prinesú hodnotu.

Kdybyste si mohli od spolupráce s námi něco přát, co by to bylo?

Aby z našich detí vyrástli aj vďaka vám krásní a šťastní ľudia, ktorí budú svet robiť lepším miestom.

Pilotní spolupráce

Školičky Sto skupin, které může Footshop využít

Footshop je první firma, která s námi testuje spolupráci na úrovni celé skupiny. Tj. zaměstnanci Footshopu mají možnost využít kteroukoliv ze školiček v síti Sto skupin. Tenhle model má proti samostatné firemní školce dvě zásadní výhody:

  1. Je dostupnější. Rodiče si můžou vybrat, která školička je jim nejblíž
  2. Firma se nemusí zavazovat k naplnění celé školičky a platí jen za místa, která reálně využije

Mám radost, že můžeme tenhle model s Footshopem testovat. Jejich zaměstnanci si už můžou vybrat z více než 20 školiček a do konce roku ještě otevřeme několik nových, což dostupnost ještě dál posílí. Pokud taky uvažujete o firemní školce nebo o spolupráci, mrkněte na naše možnosti pro firmy nebo mi rovnou napište.

Krásný den! 🌷

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z. s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články