Vladimíra Svobodová: Dětské skupiny vrací lidi do práce

9.11.2022

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zaměstnavatelem v kraji. Její chod zajišťuje více než 5500 zaměstnanců. Velkou část z tohoto počtu tvoří zdravotní sestry, lékařky a lékaři. Často mladí rodiče. Není výjimkou, že v nemocnici pracují oba z manželského páru. Lékaři a sestry chodí do práce na směny a slouží. Zajištění péče o děti je pro ně v takové chvíli naprosto zásadním předpokladem návratu do práce.

Často se přitom jedná o vysoce kvalifikované pracovníky, za které se hledá náhrada po celé republice. Také to je jeden z důvodů, proč královéhradecká nemocnice pomáhá svým zaměstnancům situaci řešit.

V areálu se nachází dětská skupina, která pojme 12 dětí. Potřebám nemocnice to ale nedostačuje. V současnosti  by naplnila minimálně tři takové dětské skupiny. O výhodách dětských skupin jsme si promluvili s Vladimírou Svobodovou z oddělení péče o zaměstnance Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Dětské skupiny slovy největšího zaměstnavatele v kraji

Hned na úvod se zeptám, jaké máte zkušenosti s dětskými skupinami?

Jen dobré. Máme jednu dětskou skupinu přímo v areálu. Chodí do ní děti ve věku 1–4 roky. Celková kapacita skupiny je 12 dětí denně. Provozujeme elektronický systém docházky. Najednou může být v dětské skupině 12 dětí. Ne víc. Prostřídá se tu ale více dětí. Přicházejí podle směn a úvazků rodičů. Hodně se přizpůsobuje potřebám našich zaměstnanců.

Co to znamená?

Skupina má flexibilní pracovní dobu. Děti přijímá od 6:00. Vyzvednout si je mohou rodiče nejpozději v 19:30. To znamená, že pokryje také odpolední směny rodičů.

Mnozí zaměstnanci k nám dojíždí i 50 km. Velmi tedy ocení, že mohou děti naložit do auta a odvézt s sebou do práce. Děti dochází do skupiny přímo v areálu.

To je jistě pohodlné. Co ale dělají ti rodiče, kteří se do dětské skupiny nevejdou?

Takových je mnoho. Jelikož je dětská skupina naše, můžeme ovlivnit, které děti ji navštěvují. Rozhodujeme se podle výše úvazku zaměstnance i podle toho, jak je ten konkrétní pracovník pro své oddělení potřebný. Stále ale místa nedostačují.

Starší děti se někdy dostanou do státních školek, mladší do jiných dětských skupin v Hradci Králové. My zaměstnancům pomáháme místa zajistit. Komunikujeme i s magistrátem. Zjišťujeme, kde v menších obcích v kraji můžou poskytnout kapacity navíc. Vezmou potom děti našich zaměstnanců.

Kolik platí rodiče ve vaší dětské skupině?

Na školní rok 2022 – 2023 činí poplatek 4 000 Kč měsíčně. Tyto částky platí rodiče sami. Zbylé náklady na provoz dětské skupiny pokrýváme částečně z dotace, částečně z vlastních zdrojů.

Dle mých informací se platba v dětských skupinách v Hradci Králové pohybuje v průměru kolem 6 500Kč. Denní sazba za nepravidelnou docházku u nás činí 350 Kč + 50 Kč stravné, u ostatních dětských skupin ve městě 500 Kč za den. Zaměstnanci tak vnímají naše ceny jako další velký benefit.

Vladimíra Svobodová

Vladimíra Svobodová pracuje ve Fakultní nemocnici Hradec Králové jako vedoucí oddělení péče o zaměstnance. Na současné pozici zúročuje i praxi v oblasti lidských zdrojů, PR a marketingu. Celý svůj pracovní život se řídí mottem Z druhých lidí dostanete to nejlepší tehdy, když vydáte to nejlepší, co je ve vás samotných. Mezi její zájmy patří kultura, které se mnoho let věnovala i profesně. Ve volném čase preferuje turistiku, kolo a v zimě sjezdové lyžování.

Zaměstnanec ví, že je nenahraditelný

Jak dlouho zůstávají vaše zaměstnankyně na rodičovské dovolené?

V průměru jsou doma tři roky, jak je obvyklé. Někdy se ale chtějí vrátit co nejdříve. Jak už jsem řekla, jejich oddělení je kriticky postrádá. Chtějí vypomoci, berou tedy alespoň částečné úvazky nebo jednotlivé směny. K tomu ovšem potřebují umístit děti do nějakého zařízení.

A těch je nedostatek.

Ano. Dříve nezaplněné školky se zrušily a stát zaspal při zřizování nových. Nereagoval na demografický vývoj. V posledních letech se rodí více dětí. Města na to nedokážou operativně reagovat.

Proč se podle vás zaměstnavateli vyplatí zřídit pro své zaměstnance dětskou skupinu?

Pro zaměstnance tak vytvoří obrovskou motivaci, aby se brzy vrátil do práce. Nejen, že mu to po praktické stránce umožní. Ale pracovník cítí, že zaměstnavatel o něj stojí. Že mu není jedno, kým ho nahradí, a chce ho co nejdříve zpět v práci. 

Před několika lety si možná mohl zaměstnavatel dovolit se o zaměstnance nestarat. Dnes je ale situace na trhu práce taková, že o kvalifikované pracovníky se firmy přetahují. My ve FNHK to chápeme. Komunikuji s jinými nemocnicemi a často se v tomto bodě shodneme.

Jak nepřicházet o nejlepší pracovníky

Vladimíra Svobodová v rozhovoru popsala výhody, jaké pro zaměstnance a zaměstnavatele skýtá, když zřídí  dětskou skupinu. Situace ve zdravotnictví je sice specifická, ale s podobnými problémy se potýkají také jinde.

Zaměstnavatelé si pomalu uvědomují, že zajištění péče o děti je musí zajímat, pokud si chtějí své mladé a schopné pracovníky udržet.

Barbora Jiřincová
Redaktorka Sto skupin
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články