Testujeme web a rekonstruujeme kostel. Máte 5 vteřin?

27.4.2022

Domluvili jsme první lokace a posouváme se do další fáze. Je na čase rozjet fundraising.

Pro představu: Ve Zruči nad Sázavou máme krásný prostor, kde můžeme otevřít první dětskou skupinu. Byla by pro 16 dětí, má velkou zahradu a je poblíž MHD. Máme i svolení k užití na příštích 10 let a připravený půdorys. Chybí poslední - potřebujeme půl milionu na rekonstrukci.

Mimochodem – je to tenhle kostel:

Všechny lokace naštěstí tak velkou investici potřebovat nebudou. Ale drobné úpravy nás čekají všude. Přidat nižší umyvadla pro děti, vymalovat atp. Vyřešit nábytek. Dětské postýlky, matrace, stoličky, židličky, skříňky, něco do kuchyně… Počítáme v průměru 240 000,- na skupinku pro 12 dětí. Takže budeme potřebovat:

  • 24 000 000,- na rozjetí stovky dětských skupin
  • plus cca 6 000 000,- na provozní tým a produkci do konce roku

Mzdy pečujících osob teď nepočítám. V dětských skupinkách jim říkáme “tety” a na jejich plat je naštěstí dotace od MSPV.

Možná bude nějaká i na založení skupin, ale pravděpodobně až v lednu 2023 a i tak na to nemůžeme spoléhat. Proto nás čeká fundraising a na ten potřebujeme web.

Pomůžete nám otestovat prototyp webu?

Takhle vypadal web stoskupin.cz minulý týden:

Teď už máme připravený prototyp a potřebujeme ho testovat.

Máte 5 vteřin?

Jako první testujeme pochopitelnost a používáme na to tzv. pětivteřinový test. Kliknete na odkaz, na 5 vteřin se vám ukáže obrázek a pak odpovíte na 3 otázky. Brnkačka. Chcete si to zkusit?Potřebujeme dvě nezávislé testovací skupiny s podobným počtem respondentů - takže si hoďte korunou, a:

Máte 30 minut?

Pětivteřinové testy jsou super, ale neřeknou nám všechno. Potřebujeme ještě 12-15 lidí, se kterými uděláme klasický uživatelský test. Takové povídání na 30 minut online. Pošleme vám klikací prototyp webu a budeme se ptát a poslouchat. Potřebujete jen počítač, internet a čas.

Najdete chvíli? Klikněte sem a domluvte si termín, kdy se vám to hodí →

Testy u nás vedou Adéla a Míša.

Co dalšího jsme stihli od posledně

  • Dotáhli jsme založení neziskovky. Už nás najdete i na Justici :)
  • Byli jsme na prohlídkách lokací v Praze, Brně, Kladně, Zruči nad Sázavou a dalších místech.
  • (Snad) jsme našli architektku, která bude kreslit půdorysy pro rekonstrukce lokací
  • Přešli jsme Google Workplace a Slack pro neziskovky. Není to sexy novinka, ale je to důležitý.
  • Aktualizovali jsme fundraising čísla a plán a oslovili potenciální partnery.
  • O víkendu jsme si dali volno. Všichni jsme ho potřebovali.

Na čem právě děláme

1️⃣ Ladíme roli vedoucího dětské skupiny. Už máme 9 kandidátů různě po Česku a celkem jich potřebujeme 100. Přihlásit se můžete tady→

2️⃣ Nastavujeme férové vztahy mezi mateřskou neziskovkou a stovkou dětských skupin. Taky to není sexy novinka, ale musí to být do detailu přesně. Ručíme za kvalitu péče v každé skupině i za jejich rozpočty. Inovační design je sice blízko startupovému punku, ale tady je na místě soustředění a zodpovědnost.

3️⃣ Připravujeme Etický kodex, který bude platit pro všechny skupiny, které založíme. Na tohle se těším. Před rokem jsem psal Kodex Dne pro školu a přestože to vypadá jako papír pro formu, je to přesně naopak. Jasně nastavuje fungování celého projektu a ukazuje jeho hodnoty, podle kterých se pak lidi rozhodují, jestli se zapojí. Taky připravujeme dva workshopy - o těch napíšu příště. Tady jsou:

  1. Jak zapojit influencery do zakládání dětských skupin?
  2. Jak zapojit firmy do zakládání dětských skupin?

Pokud znáte nějaké influencery nebo firmy, které by to mohlo bavit, můžete jim dát vědět.

Pár postřehů navíc

💡 Už zase politika :(

Na Praze 9 nám to asi nedopadne. Můžeme tam založit skupinku pro 16-24 dětí, ale devítka má reálně převis kolem 150 dětí a jedna skupinka je nezachrání. Časem bychom určitě našli i další lokace, ale teď to vypadá, že za založení první skupiny prostě není dost politických bodů, takže se asi nedomluvíme. Rozumím, Ale mrzí mě to.

💡 Integrace je správná cesta

O zakládání dětských skupin jsme dohromady mluvili už s cca 200 lidmi. Většina má na začátku pocit, že Sto skupin je řešení jen pro děti z Ukrajiny.

Není. Skupinky jsou společné.
Když to lidi zjistí, zajímají se ještě víc, což je skvělá zpráva. Spojování komunit je jednoznačně správná cesta (viz taky výzkumy uprchlických vln od PAQ Research) a zdá se, že si to uvědomuje i veřejnost. Nebo máme zatím štěstí.

💡  Udržitelnost 10+ let je dobrý cíl :)

Hodně mluvíme s politiky a úředníky. Dokud si myslí, že zakládáme skupinky na rok, moc nám nevěří. Ale když dojde na to, že už několik let provozujeme sedm skupin ve Středních Čechách, a že stovku skupin zakládáme tak, aby fungovala 10 a více let, najednou to začne fungovat. Lidi na radnicích slyší na systémová řešení, což je dobrá zpráva.

Chcete se zapojit?

Krásný den!

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články