Otevřeli jsme dvě dětské skupiny v Ostrově

31.10.2022

Nešlo to tak rychle, jak bychom si přáli (čti: Málem jsme u toho vypustili duši.), ale konečně jsme otevřeli dvě dětské skupiny v Ostrově u Karlových Varů. Ve skutečnosti už před měsícem. Jen s oslavami jsme čekali, než budeme mít jistotu, že všechno běží, jak má.

A běží :)

Ostrovské skupinky mají oficiální kapacitu 24 dětí a v tuhle chvíli jsme na 20 dětech. Ve skutečnosti ale zvládneme tak 40, protože menší děti (1-3 roky) většinou chodí jen pár dopolední za týden. Pomůžeme tak cca 80 rodičům a zároveň jsme díky skupinkám vytvořili  6 nových pracovních míst. Obojí se na Karlovarsku dost hodí.

První měsíc po založení dětské skupiny je nejdůležitější

Schválně: Zkuste si představit, jako byste v nové dětské skupině pracovali první den:

  • Celý tým s vámi nastupuje do nové práce naráz. Žádné “Ahoj, tohle je náš nový kolega Tom, buďte na něj všichni hodní a pomožte mu, když bude potřebovat”. Všichni jste nováčci. Všichni jste první den v práci.
  • Pro všech 24 dětí je to taky jejich první den ve skupince. Bez rodičů. Všechny zažívají adaptační proces a separační úzkost. Naráz. Dvacet čtyři dětí. Už máte strach?
  • Zároveň rodiče chtějí vědět všechno. Právem. Co budete s dětmi dělat dnes, co zítra. Jak se vám dovolají. Kdy se mají odpoledne stavit. Kam půjdete na procházku. Co když bude Kubík plakat… A vy jste první den v práci.
  • Zároveň víte, že přijde na kontrolu hygiena. Možná zítra, možná za týden. Stoprocentně v prvním měsíci. A jak nad tím přemýšlíte po návratu z procházky, děti vám utekly z předsíně do místnosti a naťapaly holinkami na koberec.
  • Doufáte, že v poledne dorazí obědy a odpoledne uklízečka. Je to nový provoz i pro podpůrný personál a ještě jste je ani nepotkali…

Jaký z toho máte pocit?

Co by se asi mohlo pokazit?

Pro mě jsou naši lidi v Ostrově hrdinové.

Tohle všechno ale samosebou víme předem a jsme na to připravení. Týmy skupinek pečlivě vybíráme. Všichni mají s prací s dětmi zkušenosti. Všichni prošli dalšími školeními. Tým se společně nepotkává poprvé, ale už jsme s ním tvořili plán výchovy a péče (jejich vlastní podle specifik dané skupinky, ale založený na společném základu). Společně jsme absolvovali workshopy (třeba Stavíme školku!) a tři dny otevřených dveří, kde už byli i děti. Zároveň je na místě každý týden i naše vrchní chůva Lenka a vedoucí provozu Radek, kteří mají 14+ let zkušeností s vedením sedmi dětských skupin. Zkrátka nejsou v tom sami. Naopak.

A teď už můžu říct, že to zvládli. Sluníčka v Ostrově fungují parádně.

První zpětná vazba z Ostrova

S týmem zpětnou vazbu ještě ladíme, ale od dětí ji máme každý den a od rodičů už teď taky. Sice jsme s nimi v kontaktu každé ráno a odpoledne - dokonce i přes den skrz aplikaci Má školka - ale po prvním měsíci sbíráme záměrně ještě hlubší zpětnou vazbu. Není důležitá jen pro nás, ale hlavně pro lokální tým. Mrkněte:


Úžasnej přístup k dětem, skvělá komunikace s dětmi, krásné prostředí.👍 Našemu Kubíkovi se ve školce moc líbí.❤️ Celkově se nám, jako rodičům, líbí veškerá komunikace a moc hodné a milé tety.


Individuální, tolerující a trpělivý přístup k dětem, malý počet dětí, krásné prostředí a vstřícné vedení i tety. Za mě nejlepší krok, který jsme mohli v rámci socializace a přípravy na běžnou školku pro Eliáška udělat. Děkujeme ❤️


Jsme jako rodiče nadšený jak naše malá ráno stává s radostí a už ví, kam se jde.


Pár fotek z prvního měsíce na ukázku

S dětmi chodíme na procházku každý den...

... a byli jsme mj. na návštěvě ve služebně městské policie v Ostrově.

Sledujte Sluníčko Ostrov na Facebooku

Teda pokud vás zajímá, jak nám to jde, a co se v takové dětské skupině děje. Naštěstí máme od rodičů podepsané GDPR papíry, takže můžeme sdílet fotky s dětmi každý den.

Sluníčko Ostrov na Facebooku →


Sluníčku ještě stavíme vlastní web, zatím má jen stránku u nás na stoskupin.cz/skupiny/ostrov-slunicko, ale jsou tam přihlášky, je tam otevírací doba a hlavně - je tam tým a jeho vedoucí Iveta.

Těm tleskám a mám z nich radost :) Díky Ivet, Blanko, Růženko, Hanko, Lado a Šárko! Těším se zas na viděnou v úterý.


🏮 Přidejte se na lampiónový průvod 🏮

Chystáme ho ke slavnosti prvního měsíce od otevření dětských skupin v Ostrově. Od 16:00 budeme s dětmi vyrábět lampiony a v 17: 00 vyrazíme Ostrovem k altánu s ohništěm u rybníka Velký Borek, kde bude nachystaný oheň, buřty i něco teplého k pití.

Kdybyste náhodou jeli kolem, přihlaste se tady na facebooku →

Tož tak. Tolik novinky z budování stovky dětských skupin v Česku.

Děláme na tom.


Krásný den!

🌷

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články