Novoroční newsletter Sto skupin a náš plán na 2023

12.1.2023

Novoroční newsletter píšu pozdě, protože v den, kdy jsem ho psal původně, nám do školky přišla kontrola z hygieny. Bez ohlášení.

Ne že bych to musel řešit osobně. Zvládnout to musela Iveta, naše vedoucí dětské skupinky v Ostrově. My mohli tak maximálně držet z Prahy palce. Ale stejně - na psaní jsem se nedokázal soustředit.

Nakonec to dopadlo to dobře - o tom víc na konci článku - a novoroční newsletter jsem dopsal o víkendu. Tady je:

Shrnutí prvních devíti měsíců

Článek Zakládáme 100 dětských skupin. Přidáte se? jsem vydal 22. března, ale válka na Ukrajině (která nás k tématu školek přivedla) začala už 24. února. První měsíc jsme nepsali nic veřejně, ale byl nejdůležitější, proto ho shrnu tady:

  • 24. února začala válka na Ukrajině.
  • 26. jsme se sešli v týmu a shodli se, že se zaměříme na její dlouhodobé dopady.
  • Za dva týdny jsme udělali výzkum těch největších a našli jich asi 20.
  • Zaměřili jsme se na jeden z nich: Nejsou školky! A nebyly ani před válkou.
  • Otestovali jsme několik řešení (jesle, mikrojesle, dětské skupiny, lesní školky…).
  • Shodli jsme se, že ideální řešení na úrovni Česka jsou dětské skupiny.
  • Spočítali jsme, kolik jich v Česku chybí, a kolik lidí a peněz bude potřeba na změnu.
  • Spojili jsme se s Radkem a Lenkou, kteří sami založili a vedou sedm dětských skupin.
  • Založili jsme mateřskou neziskovku Sto skupin.
  • A dál už se dá celý příběh sledovat na sítích.
  • Z prvního měsíce mám možná největší radost. Když říkám my, mám na mysli tým studia Q Designers, na kterém Sto skupin od začátku stojí. Kdyby naši neziskovku od prvního dne nestavěli profesionální inovační designéři, neměli bychom šanci.

🗓 Březen

Pojmenovali jsme problém a otestovali řešení v praxi. Shodli jsme se na tom, že Sto dětských skupin je to, co může posunout kvalitu a dostupnost předškolní péče a vzdělávání v Česku. Vydali jsme článek Zakládáme 100 dětských skupin. Přidáte se?

🗓 Duben

V dubnu jsme začli hledat lokace po celém Česku, postavili základ týmu, založili neziskovku a napsali Manifesto. Oslovili jsme první partnery a vypsali výzvu pro dobrovolníky. Přihlásilo se jich přes 120.

🗓 Květen

Získali jsme první podporu od Nadace Terezy Maxové a nábytek od IKEA v hodnotě 10M, což nám pomohlo neziskovku skutečně nastartovat

🗓 Červen

Na den dětí (1. června) jsme udělali jsme první akci pro média a nasaly o nás Hospodářky, Forbes, iDnes, Heroine a dokonce i Blesk

🗓 Červenec

V červenci jsme narazili na mafii.

🗓 Srpen

Pracovali jsme na otevření školičky v Ostrově a zároveň udělali online prohlídku firemní školky. Vydali jsme článek Co jsme stihli v neziskovce Sto skupin za jeden den, aby bylo vidět, že se v létě neflákáme.

🗓 Září

Nabrali jsme šest lidí do týmu v Ostrově a udělali s IKEA první workshop Stavíme školku! Taky jsme rozjeli spolupráci s ambasadory.

🗓 Říjen

Spustili jsme školičku v Ostrově a udělali první dětské koutky na akcích. Zároveň jsme byli ve sněmovně bojovat za dětské skupiny v Česku.

🗓 Listopad


Uspořádali jsme lampionový průvod v Ostrově a dorazilo na něj přes 160 lidí. Zároveň jsme podepsali smlouvy místa pro dalších pět školiček. Tohle není vidět nikde na fotkách, ale je to naprosto zásadní.

🗓 Prosinec

Otevřeli jsme zápis pro dalších 150 dětí a potvrdili několik nových partnerů, se kterými jsme jednali měsíce. Taky jsme získali první místo v soutěži Odpovědná aktivita roku.


Mezitím jsme postavili profesionální týmy na HR, marketing, lokační a produkční agendu, na fundraising i na finanční řízení a vytvořili 21 pracovních míst. Do toho zatím nepočítám nové týmy v Karlíně a Vršovicích.

Ale hlavně: Prošli jsme celý proces zakládání dětských skupin od začátku do konce a vytvořili podmínky pro letošní rok.


Velké díky

Nic z toho bychom nezvládli bez skvělých partnerů, ambasadorů a dobrovolníků, kteří se postupně přidali. Tady to musí zaznít nahlas:

Díky moc za skvělou práci i za pomoc s budováním Sto skupin. Rozjeli jsme od nuly neskutečně velkou věc a bez vás - partnerů, ambasadorů a dobrovolníků - bychom neměli šanci skutečně posunout předškolní výchovu a vzdělávání v Česku.


Díky moc každému jednomu z vás!


Co víc potřebujeme?

Máme skvělý tým.

Máme nastavené procesy i nástroje.

Máme silné partnery.

Máme zářez v nejsilnějších médiích v republice.

Máme rozpočet skoro na celý další rok a další podporu snad ještě získáme.

Co víc potřebujeme?


Máme nabito

Stačí správně zamířit a vystřelit.

Strategii na letošní rok jsme nastavili na společném workshopu ve čtvrtek. Cílíme na otevření 30 nových dětských skupin. To znamená připravit min. 15 nových prostorů (většinou otevíráme dvě skupinky u sebe), zorganizovat 45 dní otevřených dveří a nabrat 80 - 90 nových lidí.

V lednu to zvládáme. Dál musíme zabrat.

Těším se na to 🙂

Díky moc vám všem!

Krásný den!

🌷

PS: Pokud vás zajímá, jak dopadla ta kontrola hygieny v Ostrově, mrkněte sem.

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články