Máme za sebou prohlídku první lokace na Praze 9

25.3.2022

Dopoledne jsme se potkali se zastupiteli Prahy 9 na jednom z míst, kde bychom mohli založit první dětskou skupinu. A vypadá to dobře. Sice budeme muset upravit zázemí a přidat malou kuchyňku, ale jinak jsou prostory skoro perfektní. Dobře dostupné, kousek od parku, dokonce bude i kde parkovat kočárky.

Rovnou máme domluvené další kroky: Na Praze 9 nám zkontrolují kolaudaci prostorů, pošlou výkresy a vytipují další lokace - ideálně byty. Ty jsou pro rozjetí dětské skupinky obecně lepší, protože nepotřebují tolik stavebních úprav.

Jak vypadá ideální prostor pro dětskou skupinu?

Abychom skutečně pomohli, potřebujeme vytvořit prostředí, ve kterém se děti můžou rozvíjet. Kde se můžou cítit v bezpečí, kde je to baví a kde to mají rádi. A to bohužel není možné všude.

Navíc provoz dětských skupin schvaluje hygiena, požárníci a MPSV, a ti mají vlastní požadavky na dostatek prostoru, podmínky pro hraní i pro spaní, na jídlo, dostatek přirozeného světla atp.

Proto hledáme velmi specifické prostory:

  • Bytový prostor v přízemí nebo 1. patře
  • Min. 36mobytných prostor (+ kuchyně aWC)
  • Dobře dostupný, ideálně poblíž MHD
  • Blízko parku nebo jiné zeleni
  • Ideálně s prostorem pro kočárky

Znáte nějaký takový? Napište nám

Vytvořili jsme návod na hledání lokací

Abychom usnadnili hledání prostorů pro založení dětských skupin, sepsali jsme provizorní Checklist lokace pro dětskou skupinu. Je na jednu stránku a budeme ho průběžně aktualizovat.

Cílem je vytvořit prostředí pro 12-24 dětí (podle velikosti prostoru), které vypadá zhruba takhle:

Fotka je z jedné z našich partnerských dětských skupin, které fungují už několik let.

Další novinky

  • Linda od nás z týmu dělá hloubkové rozhovory s ukrajinskými matkami. Abychom pomohli, potřebujeme si v první řadě rozumět.
  • Od včerejška se ozvalo přes 20 lidí a máme nové nabídky na lokace na Praze 7, 9, 10, v Trutnově a v Olomouci.
  • Přestože ještě nemáme založenou neziskovku, přišlo několik nabídek darů, a Jan Šimík za společnost BlindShell přispěl 120 000,-. Díky moc! Moc si toho vážíme a je to neskutečná podpora i pro tým ❤️ 
  • Děláme rozhovory s fundraisery, aby se nám podařilo získat rozpočet na celý realizační tým a další náklady. Pokud nějaké znáte, můžete je za námi poslat.
  • Rozhodli jsme se jako pracovní název použít Sto skupin a navrhli jsme k němu rychlé logo a barvy. Není to dokonalé, ale někde potřebujeme spustit web a rychlost je teď důležitější.

Na čem právě děláme

  • Připravujeme popisy rolí v týmu, který stavíme. Krom vedoucích skupin, chův a sociálních pracovníků potřebujeme lokační, koordinátory a později překladatele.
  • V úterý vedeme inovační workshop s širším týmem a budeme řešit největší výzvy zakládání stovky dětských skupin.
  • Pracujeme na založení neziskovky, která celý projekt zaštítí. Původně jsme měli v plánu domluvit se s nějakou existující, ale z pohledu budoucího financování provozu dětských skupin je mnohem lepší založit novou pro každou z nich.

Největší výzvy

  • Dnes se ukázalo, že budeme potřebovat design manuál, podle kterého budeme dělat rekonstrukce lokací. Stejně jako má třeba WeWork pro všechny své coworky na světě. Nebude to tak komplexní (potřebujeme jen 4-5 variabilních zón). Neznáte nějaké šikovné architekty?
  • Fundraising. Dnes jsme měli štěstí (ještě jednou díky Jan Šimík!), ale podle prvních rozhovorů s fundraisery to vypadá, že to nebude snadné. Firmy, nadace i soukromí dárci už darovali v první vlně pomoci a na další podporu už jim nemusí zbývat dost peněz.
  • Klíčová bude rychlost hledání lokacía jejich příprava. Možná budeme potřebovat partnerskou stavební firmu, kterou zaměstnáme úpravami bytů po celém Česku. Na první dobrou mi to zní líp, než hledat dělníky v každé lokaci zvlášť. A možná budeme potřebovat lokační v každém kraji, nejen v Praze.

Pár postřehů navíc

Jen na Praze 9 bychom mohli otevřít 10 skupin

Před válkou bylo na devítce cca o 50 dětí víc, než kolik byla kapacita školek. Teď je to kolem 200. Takže jen na devítce bychom měli otevřít kolem 10 dětských skupin. Jak to asi vypadá jinde v republice?

Na Slovensku mají voicebota, který hledá volné byty

Zuzana Suchová s týmem cca 120 lidí už měsíc organizuje pomoc na Slovensku a dělají skvělou práci, podobně jako tým Česko.digital u nás. Mluvili jsme spolu skoro hodinu a dala nám spoustu tipů z praxe a důležitý vhled.

Zmínila, že jejich tým ukrajinských programátorů naprogramoval voicebota, který každý den obvolá 500-600 majitelů nemovitostí a zjistí, jestli mají ještě volné kapacity. Cool. Máme něco takového u nás?

Pomáhají nám vedoucí dalších dětských skupin

Snažíme se nabrat postřehy i od dalších vedoucích dětských skupin. Včera jsme v rámci rozhovoru s jednou z nich dostali spoustu tipů k provozu a překonání jazykové bariéry (už mají i vlastní chůvu z Ukrajiny).

V noci nám od nich přišla excelová tabulka s kontakty na hygienu, úřady, firmy i dárce v Praze, Plzni, Jihlavě, Klatovech, Českých Budějovicích, v Brně a dalších městech.

Připravili ji jen pro nás.

Jestli nás něco v týmu skutečně nabíjí energií, tak tohle.

Díky moc všem!

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články