Ježíšek, Mikuláš a spol.: Jak na běžné tradice s respektem k dětem?

4.12.2023

Jak v rámci respektujícího přístupu nahlížet na vánoční tradice? Máme strašit děti čerty? Pozvat si Mikuláše až domů? A jak se zachovat, když je kouzlo Ježíška už napořád prolomeno? Na tyhle otázky nám odpoví naše vedoucí pedagožka Lenka Králová a Marcela Andrašší, která vede školičku Veselé notičky ve Vyškově.

Kdo nosí dárky, když ne Ježíšek? Jak na všetečné otázky

Většina z nás číhala na Ježíška v očekávání, že tentokrát už ho uvidí. Někomu domů nosil dárky, jiným rovnou i nazdobený stromeček. V některých domovech Ježíška vyhlíželi ze zahrady, jinde čekali v tichu v jídelně na zazvonění zvonečku. Každý jsme jiný, a to je třeba zohledňovat i u dětí. Některé se svých kouzelných fantazií chtějí držet zuby nehty, jiné jsou profesionální detektivové a všechno vědí jako první.

„Tradice Ježíška je u nás velmi silná. Dětem a nejen jim, může vytvářet jakési kouzlo Vánoc. A protože se v předškolním věku objevuje tzv. magické myšlení, které je založené na fantazii a víře v nereálné věci, děti většinou opravdu věří, že jim dárky nosí Ježíšek,“ říká Lenka.

„Jak se k tradici přistupuje je na každé rodině a je to velmi individuální. Vytváříme si vlastní zvyky nebo dodržujeme tradice, každý podle svého. Kouzlo Vánoc většina z nás miluje a vidět rozzářené dětské oči a radost pod vánočním stromečkem k Vánocům prostě patří.”  

Přístupů k Ježíškovi může být celá řada. U nás dětem zarytě netvrdíme, že dárky nosí Ježíšek. Když se mě ale ptají, kdo k nám o Štědrém večeru chodí a zda Ježíšek existuje, odpovídám, že je jen na nich, čemu věří raději,“ říká Marcela. „Starší syn za mnou jednou přišel a zeptal se, jak to tedy je. Odpověděla jsem mu, že má na vybranou, buď si ponechá víru ve vánoční kouzlo, nebo může znát tu méně kouzelnou pravdu. Vybral si kouzlo,“ usmívá se.

„Doporučuji ve chvíli, kdy se děti začnou ptát a o existenci Ježíška pochybovat, vše vysvětlit,“ pokračuje Lenka.

Zdá se mi lepší, když se to děti dozví od rodičů. A někdy to může být docela brzy. Mému synovi bylo asi 5 let, když jsme jeli v autě a v rádiu moderátor vyprávěl příběh maminky samoživitelky, které s dárky pro děti pomohly finanční příspěvky od posluchačů. Viděla jsem na synovi, jak bedlivě poslouchá a jak mu to vrtá hlavou. Nic neřekl. Přišel za mnou až druhý den a zajímal se, jak to s těmi Vánocemi tedy je. Zeptala jsem se, co si myslí on. Řekl, že tuší, že dárky nedává žádný Ježíšek, ale kupují je rodiče. Souhlasila jsem a vysvětlila mu, proč jsme to tak dělali a že je Ježíšek krásná vánoční tradice. Následně se o svoje zjištění podělil i s mladším bráškou. Ten na to ale evidentně ještě připravený nebyl a svoji víru v Ježíška si ponechal.“

„Některá dítka tu vánoční magii milují a tak je pro ně těžké nevěřit. Jiná se zase budou ochotně podílet na výrobě vánočních dárků, a to, že je nevyrábí Ježíšek, pro ně nemusí být tak důležité,“ říká Marcela.

„I tady bychom měli přihlížet k povaze jednotlivců. U nás doma mluvíme hlavně o Vánocích, dárcích pod stromečkem… Zkuste si najít svou vlastní respektující cestu,“ pokračuje Marcela a s úsměvem dodává: „Někdy je to vysvětlování ale komplikované. Můj mladší syn se před pár dny lekl, když zjistil, že Ježíš už zemřel. Bál se, že to letos bude bez dárků. Mají v tom ty děti někdy trochu nepořádek.“

Mikuláše klidně pozvěte, ale buďte opatrní

„Tradice Mikuláše vychází z historické postavy Mikuláše z Myry. Byl to zbožný muž, který svůj majetek rozdal potřebným. Navazující tradice je spojena především se štědrostí a obdarováváním blízkých. Postavy čertů a andělů se k Mikulášovi připojily až později a sloužily právě ke strašení děti,“ vysvětluje Lenka.⁠

⁠„Jak se k tradici postavíme, to je na nás. Traumatizující ale pro děti může být dlouhodobé strašení čerty a následná děsivá zkušenost,“ upozorňuje Lenka.

„Někdy převlečení čerti vypadají skutečně hrozivě i pro nás dospělé. Jak s takovou situací mají naložit malé děti?“ dodává. „Připomínání tradic se mi zdá fajn, ale není třeba je využívat k vynucování vhodného chování u dětí. Pokud se tedy rodiče rozhodnou pozvat Mikuláše a čerty domů, je třeba přistupovat k celé věci citlivě. Klidně můžeme přiznat, že to jsou převlečení dospělí, kteří nám připomínají postavu Mikuláše a nosí dárky.“⁠

„Návštěvu Mikuláše a čerta je vždy nutné individuálně vyhodnotit s ohledem na dítko. Zvažte, kolik mu je a jakou má povahu,“ navazuje Marcela.

„Každopádně mějte na paměti, že doma by se dítě mělo cítit bezpečně. Alternativou k běžným mikulášským návštěvám mohou být třeba obecní akce s Mikulášem a čerty, nebo besídky pro malé děti, ty se často dělávají i bez přítomnosti čertů,“ přidává se Marcela. „Před setkáním dítěte s Mikulášem také zvažte, jaké sdělení má Mikuláš předat. Nálepkování typu hodný vs. zlobivý mnoha věcem nepomáhá.“

„Co se týče nadílky, nebála bych se do balíčku klidně přihodit jednu malou bramboru nebo uhlí” pokračuje Lenka. „Každý přece máme lepší a horší vlastnosti. Pokud děti budou chtít říct nějakou básničku, nechte je. Ale nenuťte je k tomu. Vhodný věk pro návštěvu Mikuláše je velmi individuální. Pokud je přístup citlivý, nemusí být tato návštěva nijak traumatická.”

„No a pokud se na návštěvu Mikuláše necítíte vy ani děti, existují jiné alternativy,“ navrhuje Marcela. „Abychom děti neošidili o kouzlo tradic, může Mikuláš nechávat balíček třeba za oknem.“

Pavla Roztočilová
Copywriter
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články