Nalaďte dítko (i sebe) na první dny ve školičce

2.8.2023
Uteklo to jako voda? A na to vaše – ještě nedávno – malé miminko najednou čekají dveře školičky a první kroky životem bez vás?  První přátelství, dobrodružství, milé paní učitelky, ale taky neznámo a nové situace? Vaše obavy chápeme! Už to, že nad adaptací dítka přemýšlíte a snažíte se připravit, je krok správným směrem. V našich školičkách chceme, aby první dny proběhly co nejpohodověji. Přinášíme pár tipů, které můžete vyzkoušet, než ratolest vypustíte do světa školkových her. 

“Ze zkušenosti víme, že adaptace na školku probíhají výrazně lépe, pokud ještě před samotným nástupem rodiče s dětmi o školičce mluví pro ně pochopitelným jazykem. Třeba formou hry.”

Vyprávějte si s dítkem o tom, že půjde do školičky 

Mluvte s dítětem o tom, že půjde do školky, a pokud projeví zájem, povídejte mu více, půjčte si knížky o školce v knihovně. Při vyprávění buďte realističtí. Je dobré nenastavit na začátek příliš vysoká očekávání jako: “Všichni si s tebou budou hrát,” raději popisujte činnosti, které se ve školce budou dít – např. “půjdete na procházku, budete si hrát na zahradě, budete společně svačit”. Pro děti bývá problém si věci představit, nikdy podobnou situaci většinou nezažily, proto tyto faktické informace velmi pomáhají při tvoření jejich celkové představy o školce.

Vydejte se na adaptační návštěvu

Pokud to školička umožňuje, vezměte s sebou dítko na první návštěvu do školičky, Seznámí se s prostředím, paní učitelkami i ostatními kamarády, a začátky ve školičce tak budou pro dítko i vás snazší.

Vytvořte si vlastní rituál na rozloučenou

Rituály jsou pro děti důležité. Vymyslete si váš vlastní loučící rituál. Pro dítko to bude pevný bod a snadněji loučení přijme, navíc vždy bude vědět, jak probíhá. Např. po převléknutí v šatně > řeknete, že se těšíte, až se odpoledne zase uvidíte > dáte mu pusu, obejmete ho > svěříte dítko paní učitelce > zamáváte > odcházíte.

Pravidelná docházka a spaní ve školičce 

Při adaptaci je také velmi důležitá četnost docházky. I když se vám může zdát, že ze začátku stačí 2 dopoledne týdně, pro dítko je snazší začít častější docházkou. Pamatuje si lépe prostředí, paní učitelky, děti, rituály. Stejně tak se nebojte nechat dítko již ze začátku ve školičce na odpolední spánek s jeho oblíbeným plyšovým kamarádem. Děti bývají z programu po obědě unavené a je lepší vyzvednout si rovnou vyspinkané a odpočinuté dítko.

Zapojte téma školičky do oblíbené hry 

Hraje si vaše dítko rádo s Duplem? Nebo si maluje? Hraje divadélko s plyšáky? Nebo miluje vámi vymyšlené pohádky? Bezvadné!

“Ideální je vymyslet způsob, jak dítku školičku co nejlépe představit pomoci příběhu.”

Pokud vaše dítko tráví čas u Dupla, zkuste mu pomocí figurek nebo zvířátek sestavit prostředí školky. Vezměte panáčky, ukažte, jak do školičky přichází společně rodič s dítětem, loučí se, děťátko dále zůstává s paní učitelkami a dalšími kamarády, kde si hraje, svačí, zpívá, maluje a chodí na procházky s ostatními dětmi. Také modelujte situaci, jak rodiče posléze pro dítko opět přichází a společně se vítají.

Divadélko z plyšáků může fungovat velmi podobně jako výše zmíněná hra s Duplem. Stačí si plyšáky rozprostřít po místnosti, dám jim váš hlas a formou pohádky vést mezi plyšáky konverzace a napodobovat situace, ke kterým ve školce dochází. Nechte děti zapojit se, ne být jen divákem. Soustřeďte se na situace, kterými upevňujete důvěru v opětovné setkání s rodičem. 

A pokud jste mistři ve vyprávění smyšlených pohádek, v té další na dobrou noc může být hlavní hrdina vaše dítko, které objevuje školičku, zažívá dobrodružství prvních dnů. Každý večer můžete pohádku rozšiřovat o nové příběhy tak, jak se život ve školce přináší. Snažte se do příběhu zanést faktické informace o chodu školky, vašich nových rituálech se školkou pojených na úrovni domova. Věříme, že váš hlavní hrdina pohádek si školičku zamiluje.

Čtěte nebo prohlížejte s dětmi knihy na téma školky

Nám se osvědčily tyto tituly. Zkuste na ně mrknout i vy, spolu s drobotinou: 

Rok ve školce

Flandil ve školce 

Liška Šiška ve školce

Co mě čeká ve školce? 

O tom, že ve školce je to bezva! 

Minipedie: Ať žije školka! 

Objevujeme svět: Školička

A jak vypadá adaptace v našich školičkách? 

Děti na začátku potřebují především pochopení, trpělivost a čas, aby se seznámily s novým prostředím, paní učitelkami i kamarády. V prvních dnech docházky doporučujeme pozvolnou adaptaci.

Doporučujeme, aby rodiče od dítka odcházeli postupně. Nejprve dítko nechávají v prostředí školičky a v péči paní učitelek krátký čas - vždy podle toho, jak je to pro dítko komfortní. Může to být třeba jen 30 minut nebo i 2 hodiny. Dle toho, jak u dětí adaptace probíhá, se postupně prodlužuje čas ve školičce bez rodičů.

Důležité je si uvědomit, že děti do 3 let ještě nevnímají koncept času. Potřebují si zažít, že se s rodiči rozloučí a opět zase setkají. Tento proces je o prohloubení důvěry ve školičku, v rodiče i v sebe sama.

Každému dítku budování důvěry trvá různě dlouho a každé dítko potřebuje v tyto dny pochopení a podporu ze všech stran, proto v tento citlivý čas intenzivně komunikujeme s rodiči a postup plánujeme ze dne na den, aby pro dítko i je samotné probíhalo vše co nejpříjemněji. Adaptace trvá přibližně 4 týdny. 

Některé dny to jde lépe, jiné hůře. Počítejte s tím. Důležité je i vaše přesvědčení, že děláte správný krok. Děti toto přesvědčení bez pochyb z rodičů cítí a jsou přirozeně klidnější. Můžete se spolehnout, že je u nás vaše ratolest v láskyplném prostředí. Pokud pláče, volá po rodičích, rodiče vždy kontaktujeme. Nenecháváme děti vyplakat, nezlehčujeme jejich smutek tím, že “se nic neděje.” Chápeme a plně respektujeme všechny jejich emoce i různé způsoby jejich vyjadřování.

Nesnažíme se nahradit maminku nebo tatínka, to ani nejde. Ale snažíme se, aby si děti samy velmi rychle přišly na to, že existuje i další místo mimo domov, kde jim může být krásně, mohou být přijímány se vším všudy a že školička je místo s mnoha podnětnými aktivitami, které je nejen baví, ale i rozvíjí, samy si posouvají své hranice a víru v sebe sama. Nabývají vlastního sebevědomí. Zároveň ve školce vznikají první přátelství, která jsou v tomto věku pro děti velmi důležitá. Budou z nich čerpat i v pozdějším věku, v sociálních dovednostech. 

Chcete vědět více o našich školičkách a přístupu? Mrkněte na náš web, třeba jsme hned za rohem. Rádi vás uvidíme! 

Kateřina Karlovská
Máma a markeťačka
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články