7 tipů, jak na angličtinu s batoletem doma

17.7.2023

“Proč na něj mluvíš anglicky? Vždyť ti nebude rozumět a akorát mu zamotáš hlavu.”

Pokud byste někdy zatoužili slyšet podobnou větu na tisíc způsobů, stačí se veřejně zmínit o tom, že chcete seznamovat svoje dítko s angličtinou úplně odmalička. Ideálně hned, jak na to sami najdete kapacitu a odhodlání, což může být klidně i v době, kdy je ještě u maminky v bříšku.

Vy jste se však podobnými řečmi nenechali nebo nenecháte odradit, protože jste stateční (možná i tvrdohlaví) a je to něco, co vám dává obrovský smysl? A taky proto, že víte, že děti jsou naprosto neuvěřitelná stvoření, která okolní svět nasávají jako houby a byla by škoda toho nevyužít. Jestliže tuto výzvu zvládnete vy z pozice rodiče, tak vaše ratolest taky.

Všichni vnímáme důležitost cizích jazyků. Svět se propojuje, kultury prolínají a angličtina je všude kolem nás. A pokud to pojmete jako příležitost, je to perfektní. Proto jsem pro vás sepsala pár základních tipů, jak na angličtinu s dětmi doma v přirozenosti a s lehkostí, aby se jim jednoho krásného dne nesevřelo hrdlo, až se jich někdo na ulici anglicky zeptá, kde je nádraží.

Malé děti do věku přibližně 6 let se učí cizí jazyk naprosto stejným způsobem, jako se učí jazyk mateřský. Anglická slova jsou pro ně jen další zvuky, kterými označí konkrétní věc. Je jim jedno, jestli říkáte auto, autíčko, brm brm a nebo a car. Proto se vůbec není třeba obávat nepochopení nebo zpomalení vývoje mateřského jazyka. Děti milují učení a poznávání světa kolem nich, takže není třeba do nich vtisknout naše obavy a strachy. Jak tedy začít a jaké pomocníky si vzít k ruce?

Tady máte 7 tipů, jak na to podle Kačky Říhové z IG profilu @kamavi_anglictina

1. Lepší deset minut při hře než hodina biflování

Není potřeba s dítětem sedět hodiny nad anglickou učebnicí. Stačí mluvit pár minut pravidelně každý den a sami uvidíte, jaké bude dítě dělat pokroky. V ideálním případě používejte angličtinu v běžných situacích, jako je třeba čtení a prohlížení knih, skládání prádla, říkanky nebo procházky venku. Případně jakékoliv jiné situace, které má děťátko rádo, které bezpečně zná a je mu v nich příjemně. Samozřejmě že miminko, které se teprve učí mluvit, vám nezačne odpovídat anglicky. Velmi snadno vám ale bude časem rozumět a jednou přijde den, kdy řekne své první anglické slovíčko. 

2. Rutina a pravidelnost je důležitá

Malé děti milují rutinu. Nás dospěláky to sice většinou ubíjí, ale děti ji potřebují. A co bychom pro ně neudělali, že? Stejné to bude i s osvojováním si cizího jazyka. Je dobré si stanovit nějaký čas, kdy se budete angličtině nebo jinému cizímu jazyku věnovat. Není tím myšleno, že každý den přesně v 9:23 se začne s „hodinou angličtiny“. Lepší je si každý den po snídani nebo na procházce případně před spaním udělat anglickou chvilku, kdy tam budete opravdu jeden pro druhého, tady a teď a společně se budete učit něco nového. Věřte, že opravdu oba. Většinu lidí překvapí, kolik dětských slovíček v angličtině vůbec neznají i přesto, že hovorovou angličtinu zvládají na jedničku.

Zpočátku nebudou maličké děti jazyky od sebe rozeznávat a může se stát, že až začnou mluvit, budou je míchat. To se ale vůbec nic neděje. Postupně budou zjišťovat, který je který a budou v tom mít jasněji. Angličtina je pro děti na výslovnost snazší než čeština. Speciálně třeba barvy a zvířátka, kterými se často doma začíná. Je mnohem snazší říct blue, red a pink než modrá, červená a růžová. Anglická slova jsou taková příjemně kulatá a vyslovují se s větší lehkostí než česká slůvka. 

3. Vezměte si na pomoc plyšového kamaráda

Často se doporučuje mít k dispozici třeba maňáska, plyšáka nebo cokoliv, co mají děti rády. Můžete ho společně pojmenovat třeba Paul a mluvit s ním jen anglicky. A s tímhle novým anglickým kamarádem Paulem si budete třeba každý den prohlížet knihu. Můžete mu to doma postupně ukazovat a společně s dítkem věci pojmenovávat, můžete ho oblékat, čistit mu zuby, hrát si s ním nebo vést dialogy na určité situace. Můžete dělat cokoliv, co vás doma společně s vaším dítkem baví. Paul je totiž skvělý společník a je pro každou radost.

Díky tomu, že budete mít Paula při ruce, budou děti okamžitě vědět, že bude něco jinak, že mluvíme anglicky. Díky tomu si časem zvyknou rychle přepnout do jiného jazyka.

4. Nepřekládejte, vážně je to pro děti lepší

Mluvte na děti v jednoduchých větách. Neseparujte jim jednotlivá slovíčka a nepřekládejte. Ukazujte jim věci a pojmenovávejte je, stejně jako v češtině. Díky tomu se pak děti učí v angličtině přemýšlet a nemusí si jednotlivé věci v hlavě překládat. Schopnost přemýšlet v angličtině je obrovská výhoda toho, když začnete s cizími jazyky u dětí velmi brzy. Jsou schopny si ho naposlouchat jako jazyk mateřský a bude pro ně přirozenější. 

Stejným způsobem jako dětem čtete knihu v češtině, čtěte i tu v angličtině. Ukazujte si jednotlivá zvířátka, které pojmenujete, řeknete, co jedí a kde je můžete potkat. Dětem usnadníte tímto přístupem přijímání a učení se angličtiny i ve starším věku. Později se anglicky jazyk nebudou klasicky biflovat a učit zpaměti.

Pokud máte doma děti už starší, i u nich pomůže tento přirozený způsob osvojování si angličtiny, nikdy není pozdě začít.

5. Přistupujte k cizímu jazyku stejně, jako k mateřskému

Předpokládám, že se nikdy nikdo nepozastavil nad tím, jak učit své miminko mluvit. Nikdo se nikdy nebál, že ho to naučí špatně a nikdy se nestalo, že by na děti rodiče radši nemluvili.

Stejným způsobem můžeme přistupovat k cizím jazykům. Prostě obklopte děti angličtinou. Popisujte v krátkých jednoduchých větách, co vidíte nebo co děláte. Říkejte si říkanky, zpívejte písničky, malujte, tvořte a buďte.

6. Užívejte si to společně

Neužíváte? Tak to nedělejte. Budou pak otrávení všichni zúčastnění a místo pohodové společné chvilky budete mít stres a špatnou zkušenost. Na začátku článku je zmíněná důslednost. Nicméně pokud se vám fakt zrovna nechce a nemáte náladu s dětmi cokoliv dělat, tak to nedělejte. Není na místě si vyčítat, že jste si nevěnovali svých anglických 10 minut. Pro vás oba bude přínosnější, když jeden den vynecháte, než když se do toho budete nutit. Pokud uvidíte, že se děťátku z nějakého důvodu do angličtiny nechce, tak to nechte být a zkuste to třeba další den. A pak znovu a znovu. Jednou se to podaří.

7. Využijte další ověřené zdroje

Na Youtube či Spotify je obrovské množství nejrůznějších pohádek, říkanek a písniček, které děti milují. Rodiče časem už o poznání méně, ale to není tak důležité.

Anglické dětské písničky (například Super Simple Songs) jsou neuvěřitelně chytlavé a děti moc baví. Jsem si jistá, že se časem přistihnete u toho, jak si u uklízení pozpěvujete: „The wheels on the bus go round and round…

Anglická videa jsou skvělou příležitostí k tomu, aby děti slyšely rodilého mluvčího a vy si v klidu dali odpolední kávu. Takže je to ve finále win-win situation. A to je to hlavní, o co tady jde. O zábavu, legraci a plnohodnotně strávený čas, při kterém dětem dáváme možnost naučit se něco nového.

Pokud tedy máte angličtinu rádi a alespoň jednou v životě vás myšlenka výuky cizího jazyka doma oslovila, určitě to vyzkoušejte. Bude to pro vás všechny skvělá zkušenost a není co ztratit.

V dalším článku vám sepíšu konkrétní tipy na aktivity v angličtině a způsoby, jak můžete angličtinu do běžného života zařadit. 

Kačka Říhová
Maminka a průvodkyně angličtinou u dětí
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články